Przejdź do głównej zawartości
garnki-i-patelnie-z-Mrówki

Garnki i patelnie z Mrówki

15.06.2023

Na starcie warto zaznaczyć, że nie każdy zestaw garnków będzie dla nas dobry. Najważniejszym kryterium jest materiał, z jakiego garnek jest wykonany. Na rynku dostępne są m.in. garnki stalowe, impregnowane żeliwne, garnki żeliwne, ceramiczne, miedziane, emaliowane i aluminiowe. Kolejnym aspektem jest ich przeznaczenie - przed zakupem musimy sprawdzić, jakim kuchenkom jest dedykowany. Warto również rozważyć, czego tak naprawdę będziemy potrzebować. Rozbudowany zestaw garnków, w komplecie z niejedną patelnią, sprawdzi się w przypadku dużej rodziny, dla której gotowanie to codzienność. Gdy rodzina jest liczna i dużo gotuje, lepiej by zainwestowała w garnki dobrej jakości. Nie obawiajcie się wysokich cen i poszukajcie ofert promocyjnych.

Garnki żeliwne

Wysoką trwałością i wytrzymałością wyróżniają się garnki i patelnie żeliwne. Mają charakterystyczny wygląd oraz są odporne na uszkodzenia, uderzenia czy zadrapania. Ten materiał będzie również bardzo długo utrzymywać ciepło, choć trzeba pamiętać, że garnki żeliwne potrzebują czasu, by się nagrzać.

Nowym trendem są również garnki miedziane. Ten materiał wrócił do łask i obecnie propozycje różnych marek zachwycają klientów. Miedziane patelnie i garnki są bardzo eleganckie i fantastycznie przewodzą ciepło. Tym samym gotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Jak każde rozwiązanie, także i to ma jednak pewne ograniczenia. Tych naczyń nie można myć w zmywarce. Poza tym garnki z miedzi są też dość drogie. Można je jednak stosować na wszystkich rodzajach kuchenek. Mają jeszcze jedną niewątpliwą zaletę - wprowadzają do kuchni bardzo atrakcyjny styl.

Zestawy i komplety garnków

Najczęściej naczynia różnicuje się w zależności od materiału, z jakiego są wykonane. Mamy więc w sklepie te garnki ze stali nierdzewnej, garnki emaliowane, z powłoką ceramiczną, aluminiowe, żeliwne, a także produkowane z innowacyjnych materiałów. Poza tym są duże i małe w różnych kształtach, z dodatkowymi funkcjami oraz modnymi rozwiązaniami. Nie ulega wątpliwości, że producent też ma znaczenie.

Garnki AMBITION z Mrówki

W szeregu propozycji znajdują się garnki i patelnie ze stali nierdzewnej marki AMBITION, miedziane, żeliwne aluminiowe. To właśnie materiał decyduje o właściwościach oraz trwałości naczyń. Oczywiście wpływa również na ich estetykę oraz sam proces gotowania czy mycia. Dużym powodzeniem cieszą się niezmiennie garnki ze stali nierdzewnej. Są trwałe i relatywnie tanie, odporne na uszkodzenia i korozję. Jednocześnie ten materiał nie wpływa na smak jedzenia oraz jest całkowicie bezpieczny. Warto szukać garnków i patelni ze stali chromo-niklowej 18/10. Te proporcje oznaczają, że w składzie jest 18% chromu i 10% niklu. Na ten drugi składnik uwagę powinny zwrócić osoby borykające się z alergiami. Największą zaletą garnków ze stali jest ich uniwersalność. Poza tym ich charakterystyczny wygląd świetnie wpisuje się w nowoczesne aranżacje. Jednocześnie równie dobrze sprawdzi się w kuchni tradycyjnej. Warto pamiętać, że stal stali nierówna - warto zdecydować się na naczynia z grubszym dnem, które chroni przed przywieraniem potraw czy przypaleniem.

Patelnie

Poza garnkami w kuchni niezbędna jest patelnia. Różnorodność opcji także w tym zakresie powoduje, że można mieć wiele dylematów. Niezmiennie na jakości nie wolno oszczędzać, bo to się po prostu zemści. Producenci oferują patelnie z żeliwa, stali, kamienia czy też aluminium. Są one pokryte różnego rodzaju powłokami. Prawdziwym hitem na rynku są patelnie teflonowe. Inni klienci sięgają po modele z emaliowanym dnem, a jeszcze inni po te patelnie z powłokami ceramicznymi. Na tym etapie warto również podkreślić, że konkretne naczynia mają różne zastosowania. Standardowe patelnie z płaskim dnem nadają się do smażenia niemalże wszystkich potraw. Poza nimi znaleźć można kolekcje na grilla, do jajek, naleśników, woki czy modele z kominem. Taka różnorodność sprawia, że można mieć w sklepie dylematy. Dobra patelnia będzie po prostu dopasowana do naszych potrzeb, a że są one różnorodne, to pewnie na stanie możemy mieć wiele różnych modeli.

Patelnie do naleśników

Prawdziwym przebojem od kilku sezonów jest patelnia do naleśników. Mogłoby się wydawać, że to fanaberia, bo przecież kultowe danie jesteśmy w stanie przygotować na każdej patelni. Niemniej to właśnie kształt i rozwiązania sprawiają, że kolekcje przeznaczone do naleśników cieszą się powodzeniem. Ten wariant ma niskie ścianki, co ułatwia przewracanie placków. Poza tym cała konstrukcja sprawia, że ciepło rozprowadza się równomiernie, a nieprzywierająca powłoka ułatwia smażenie, nawet bez dodatku tłuszczu.

Patelnie na indukcję

W pewien sposób nowoczesne technologie wymuszają zakup konkretnych naczyń. Klienci, którzy zdecydowali się na kuchnię indukcyjną, muszą szukać garnków i patelni oznaczonych charakterystycznym symbolem (zwojnicą), ponieważ inne po prostu nie będą działać. Chodzi tu o konkretne parametry, które umożliwiają gotowanie na płycie. Bardzo ważne jest dno garnka. Musi ono posiadać właściwości ferromagnetyczne, a wówczas naczynie może zostać wykryte i nagrzewa się pod wpływem fal. Najprościej sprawdzić to za pomocą magnesu. Poza tym garnki i patelnie na indukcję muszą mieć idealnie płaskie dno, najlepiej z żeliwa lub stali nierdzewnej. Im będzie ono grubsze, tym naczynia będą bardziej wytrzymałe. Nie będą się deformować, a ciepło będzie rozprowadzane równomiernie.

Równie popularne są patelnie z aluminium. Są lekkie, szybko się nagrzewają, mają szereg zastosowań, ale przy tym bywają podatne na uszkodzenia i zarysowania. To dlatego koniecznie trzeba używać do nich drewnianych, plastikowych lub silikonowych akcesoriów. Na patelniach aluminiowych nie wolno gotować kwaśnych potraw, ponieważ reakcje chemiczne wyzwalają szkodliwe dla człowieka substancje.